söndag 10 november 2013

Stormskaparna av Jennifer E. Smith

Har du någonsin tänkt på vem eller vad det är som gör väder? Är det kanske Gud eller rentav tillfälligheter? Tänk om väder kan kontrolleras och påverkas av människor? Tänk om det vi upplever som normalt väder är en balans mellan naturkrafterna och extremt väder är obalans mellan desamma? Tänk om magi och kraft kan samarbeta för att kontrollera vädrets makter?

På en gammal bondgård i en liten stad i Wisconsin bor de tolvåriga
tvillingarna Simon och Ruby sedan ett år tillbaka. Simon trivs bra med sina nya kompisar och med basebollen. Ruby däremot längtar efter sitt gamla liv i Chicagos förorter. 

Tvillingarna har precis börjat sitt sommarlov och har det ganska tråkigt. Försommaren är den hetaste i mannaminne och regnet har lyst med sin frånvaro så att landskapet ändrat färg från grönt till brunt.
Ruby tänker mycket på hur hon och Simon glidit allt mer isär. Hon längtar tillbaka till tiden då de var oskiljaktiga. En dag märker Ruby att en främling sovit över i ladan. Samma dag kortsluter Simon elen hemma genom att vidröra brödrosten och förstör ett bilbatteri genom att röra vid det. Det är något mystiskt på gång! Ruby träffar främlingen igen vid en cykeltur på egen hand och får en barometer av honom. På vägen hem hamnar hon mitt i en storm och får vid hemkomsten veta att Simon har mycket hög feber. Han blir inte bättre så hela familjen åker till sjukhuset i ovädret.

På sjukhuset träffar Ruby främlingen igen och får då veta av honom att hennes bror är en stormskapare och att han är orsaken till stormen. Han är en del av en gemenskap där människor kan påverka vädrets makter på olika sätt. Lika svårt som hon har att tro på själva historien har hon att lita på främlingen även om hon innerst inne ändå vill göra det. Dock är det fler människor som letar efter Simon.  Han sägs vara den yngste stormskaparen någonsin; utvald att kämpa mot och med vädrets makter. Vem ska de lita på? Vilka avsikter har främlingarna? Är det sant att stormskaparna försöker skapa balans i vädret på jorden? Hur kan det då komma sig att det sker så många naturkatastrofer?

Boken handlar inte bara om det spännande faktum att tvillingarna är utvalda att utföra hjältedåd på jorden utan även om tillit och avundsjuka. Den vill också ge oss funderingar kring vårt miljöbeteende. Simons svartsjuka på Rubys och pappas relation vägs mot Rubys avundsjuka över att det är Simon som är den utvalde och inte hon. Eller hur är det egentligen?

Stormskaparna är en spännande, underhållande bok. Den beskriver relationer mer än miljöer och den tar upp ett fantasytema som åtminstone jag inte har läst om förut. Stormskaparna är en riktigt läsvärd bok. För den läsvane är den lätt att ta sig igenom men blir en utmaning för andra för den är ganska tjock.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar