söndag 10 november 2013

Tur gånger tre av Sheila Turnage

I Den lilla hålan Tupelo Landing i den amerikanska södern bor elvaårige Mo. Som nyfödd bebis hittades hon uppsköljd på flodens strand liggandes på en reklamskylt. Hon döptes till Moses då man först trodde att hon var en pojke. Likt Moses i vassen överlevde hon en tidig flodfärd.

Mo lever ett bra liv med Översten och miss Lana men drömmer om att någon gång hitta sin mamma bortom floden. Hon drömmer också om att få gifta sig med den sju år äldre Lavender. Det är sommarlov mellan årskurs fem och sex. Arbete på fosterföräldrarnas kafé och inlägg i den blivande självbiografin varvas med fisketurer tillsammans med bästa kompisen Dale.

En dag kommer en kriminalpolis till byn och börjar ställa frågor om ett mord i grannstaden. Någon dag senare sker ännu ett mord, denna gång i Tupelo Landing. Hela stan samlas som gamar kring brottet. Alla vill se och tycka till om mordplatsen, mordoffret och eventuella misstänkta. Det här är stan där alla vet allt om alla. 


När Dale blir mer eller mindre huvudmisstänkt för mordet bestämmer sig Mo och Dale för att börja utreda mysteriet. Flera gamla hemligheter avslöjas på vägen. Hur är det med Överstens kappsäck full med pengar? Var är egentligen Översten och vem rövar bort miss Lana? Är mördaren någon de känner?

Tur gånger tre är en skön bok att läsa. Den känns äkta, är stundtals riktigt rolig och har så bra miljöbeskrivningar och tydliga personbeskrivningar att det känns som att man förflyttas till amerikanska södern så fort man börjar läsa. Mo är en tjej med mycket skinn på näsan som inte är räds att säga ifrån eller uttala sin åsikt. Hon och genomsnälle, något tankspridde och tafatte Dale, kompletterar varandra bra.

Boken tar upp längtan efter att veta sitt ursprung, kärleken till en familj, den ouppnåeliga kärleken men också rädslan att bli lämnad. Tur gånger tre är en annorlunda, lättläst och mycket läsvärd deckare. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar